• AJÁNLATKÉRÉS

  Kérje személyre szabható árajánlatunkat, küldje el kérdéseit, észrevételeit és üzeneteit! Kollégáink készséggel segítenek Önnek!

  A *-gal megjelölt sorok kitöltése kötelező!

  Az ajánlatkérés, üzenet elküldése nem minősül megrendelésnek!

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon található ajánlatkérés regisztrációs kérdőív kitöltésével és az ajánlatkérés szolgáltatás bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az Ön által megadott e-mail címre a D és Tsa. Bt. ajánlat készítési szolgáltatást nyújtson.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg hozzájárul, hogy a D és Tsa. Bt. az Ön személyes adatait ajánlat készítési szolgáltatás nyújtása céljából az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon a www.destsa.hu/adatvedelmi-tajekoztato közvetlen linken található Adatvédelmi Tájékoztatót elolvasta, megismerte és az abban foglaltakat elfogadja.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy személyes adatai a valóságnak megfelelnek, azokat önként és megfelelő tájékoztatás után adta meg. Továbbá az előző nyilatkozatai visszavonásig érvényes, hozzájárulását az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően bármikor ingyenesen visszavonhatja.

  *- kötelező kitölteni

Katalógus

ESD védelem és koronavírus

2020.04.21. 13:55

Hogyan folytassuk biztonságosan és hatékonyan a gyártást?

Az utóbbi hónapok alaposan felforgatták az ipar mindennapjait. A COVID-19 megjelenésével a gyártó cégek nagy része limitálta a személyes látogatásokat, munkatársaik egy részét otthonról történő munkavégzésre "kényszerítette", védőintézkedéseket vezetett be a személyes védelem érdekében, amik jelenleg a legtöbb helyen az egészségügyi szájmaszk, védőszemüveg és kesztyű viselésével, a kéz gyakori fertőtlenítésével és az emberek közötti biztonságos távolság betartásával jár. Egyes előrejelzések szerint több hónapig is eltarthat a jelenlegi rendkívüli helyzet, továbbá az is előfordulhat, hogy a vírus szezonális lesz és évről-évre néhány hónapot együtt kell élni ezekkel a védőintézkedésekkel és alkalmazkodni az eddigitől eltérő munkavégzési körülményekhez.
Bár az ESD szabványok nem térnek ki az ilyen helyzetek kezelésére, néhány alapvető ESD védelmet érintő intézkedés bevezetésével hozzá lehet járulni a fertőzésveszély csökkentéséhez és az ESD védelem szakszerű fenntartásához. Az alábbi rövid cikk célja, hogy ezeket bemutassa.
A korábban említett egészségügyi szájmaszkok elektrosztatikusan töltődő anyagból készülnek, emiatt olyan gyártási folyamat során, ahol a maszk közel kerülhet a termékhez, veszélyeztetheti azt.
 
Az egészségügyi szájmaszk elektrosztatikus töltődési hajlama elérheti akár az 1200 V értéket is
Az egészségügyi szájmaszk elektrosztatikus töltődési hajlama elérheti akár az 1200 V értéket is
ESD védett tisztatéri szájmaszk
ESD védett tisztatéri szájmaszk
 
A gyártás nagyságától függően műszakonként több ezer ember többször is használhatja az ESD beléptető rendszert vagy az ESD lábbeli tesztert. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók több alkalommal is megérintik a teszter gombját, melynek kis felületén könnyen megmaradhatnak a kórokozók. Jelen pillanatban csökkenteni szükséges a különböző felületekkel való érintkezések számát, ezért az AIJGO Mérnöki Kft. egy olyan teszter családot fejlesztett ki, mely kéz érintése nélkül leméri az ESD védett lábbelik ellenállását. Az AIJGO-25LB/COMP és AIJGO-25LB/ALU beléptető rendszer és teszter termékek védelmi szempontból és egészségügyi szempontból optimális megoldást nyújtanak a jelenlegi helyzetben. Az ESD lábbeli tesztek új mérési eljárásának leírását ajánlott a belső ESD védelmi programban dokumentálni. A korábban vásárolt AIJGO teszterek szintén átalakíthatók érintés nélküli működésre. Ha ilyen igénye merül fel, keresse bizalommal kollegáinkat.
 
AIJGO-25LB/COMP beléptető rendszer
AIJGO-25LB/COMP beléptető rendszer

Az egészségügyben használt kesztyűk nagy része szigetelő anyagból készül. Ezért ha a termelésen kesztyű használatát írták elő, akkor az ESD érzékeny termékek kezelése csakis ESD védett kesztyűben történhet.

Gyakran az összeszerelő sorokon nem lehet betartani a biztonságos távolságot a dolgozók között, ezért szükség lehet elválasztó falak/panelek alkalmazására - ilyen intézkedéssel élt például az Audi győri gyára is. ESD védett területen a munkaállomások elkerítése ESD védett acryl lapok, -fóliák vagy -panelek felhasználásával történhet.

Egyre több helyen használnak szövet anyaggal borított székek helyet poliuretán vagy műbőr székeket. Ezeknek az anyagoknak az előnye a könnyű tisztítás mellett az egyszerű és gyors fertőtlenítés is. Az ESD védett székek fertőtlenítése műszak végén vagy műszak elején ajánlott.

Ne feledkezzünk meg a fertőtlenítőszerek műanyag flakonjairól sem, mert azok általában elektrosztatikusan töltődnek. Ha a fertőtlenítőszereket a munkaállomáson szükséges tárolni akkor azokat ESD védett palackokba szükséges áttölteni, így védve lesz az ESD érzékeny alkatrész/termék.

Természetesen a rizikókat minden cégnek egyénileg kell felmérnie és a következtetéseket levonva biztosítani az emberek és a termék védelmét. A fentebb leírt javaslatok mindenképpen segítenek a járványügyi veszély helyzetben kialakult rizikók csökkentésében és az ESD védelem megfelelő szinten való tartásában.

Jó egészséget kívánok!

Szerző: Lovász Gábor – ESD szakértő, Területi képviselő – D és Tsa. Bt.

ESD termékek

ESD termékek teljes skálája megtalálhatóak a termékkínálatunkban, melyekből tökéletesen kialakítható az aktuális ESD szabvány szerinti EPA terület. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

Forrasztástechnika

Számos vezető kézi forrasztástechnikai cég termékkínálata megtalálható cégünknél. Így könnyen megtalálhatja az Ön által használt típusokat vagy válogathat más gyártók termékeiből is. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

Elektronikai kéziszerszámok

Cégünk különböző elektronikai kéziszerszám gyártó termékeit kínálja. Így könnyen megtalálhatja az Önnek szükséges szerszámokat, melyek megfelelnek az elvégzendő mukafeladat igényeinek. Összefoglaló katalógusainkban megtalálja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

ESD szolgáltatások

Cégünk gyakorlati szemléletű kihelyezett ESD oktatásokat végez az Ön telephelyén az Ön igényeinek megfelelően az aktuális EN és ANSI ESD szabványok szerint. Elvégezzük az EPA terület auditálását, felülvizsgálatát és javaslatot teszünk a javító intészkedésekre. ESD laboratóriumunk termék tanúsításokat és laborvizsgálatokat végez.

 

Partnereink