• AJÁNLATKÉRÉS

  Kérje személyre szabható árajánlatunkat, küldje el kérdéseit, észrevételeit és üzeneteit! Kollégáink készséggel segítenek Önnek!

  A *-gal megjelölt sorok kitöltése kötelező!

  Az ajánlatkérés, üzenet elküldése nem minősül megrendelésnek!

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon található ajánlatkérés regisztrációs kérdőív kitöltésével és az ajánlatkérés szolgáltatás bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az Ön által megadott e-mail címre a D és Tsa. Bt. ajánlat készítési szolgáltatást nyújtson.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg hozzájárul, hogy a D és Tsa. Bt. az Ön személyes adatait ajánlat készítési szolgáltatás nyújtása céljából az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon a www.destsa.hu/adatvedelmi-tajekoztato közvetlen linken található Adatvédelmi Tájékoztatót elolvasta, megismerte és az abban foglaltakat elfogadja.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy személyes adatai a valóságnak megfelelnek, azokat önként és megfelelő tájékoztatás után adta meg. Továbbá az előző nyilatkozatai visszavonásig érvényes, hozzájárulását az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően bármikor ingyenesen visszavonhatja.

  *- kötelező kitölteni

Katalógus

Töltődés részletesebben: triboelektromos folyamatok

2019.08.23. 14:52

Az elektrosztatikus töltés létrehozását „triboelektromos töltődésnek” nevezzük abban az esetben, hogyha anyagok érintkezése és elválasztása váltja ki.

 


 
Triboelektromos töltés – az anyagok összeérintkezése
1. ábra
Triboelektromos töltés – elválasztás
2. ábra
 
Az elektrosztatikus töltés létrehozását „triboelektromos töltődésnek” nevezzük abban az esetben, hogyha anyagok érintkezése és elválasztása váltja ki. A „triboelektromos” kifejezés a görögből származik: tribo – jelentése „dörzsölni”, és elektros – jelentése „borostyán” (őskori fák fosszilis gyantája). Része az elektronok cseréje anyagok között. A sztatikus töltöttség nélküli anyag atomjai magjukban egyenlő arányban tartalmaznak pozitív (+) protonokat és negatív (-) elektronokat, amelyek az atommag körül keringenek. Az 1. ábrán az „A” anyag azonos számú protonból és elektronból épül fel. A „B” anyag szintén egyenlő arányban tartalmazza a kétfajta részecskét (bár talán más mennyiségben, mint „A” anyag). Mindkét anyag elektromosan semleges.
 

Amikor két anyag érintkezik, majd elválik egymástól, negatív töltésű elektronok kerülnek át az egyik felületéről a másikéra. Az anyagok természetétől függ, hogy ilyen esetekben melyik veszít és melyik vesz fel elektronokat. Amelyik elektronokat veszít, pozitív töltöttségűvé válik, míg az, amelyik felveszi őket, negatívvá. Ez látható a 2. ábrán.

A sztatikus elektromosságot coulomb-ban mérjük. Egy egységnyi „q” töltés meghatározásához egy anyagon a tárgy kapacitását („C”) és feszültségpotenciálját („V”) kell összeszoroznunk:

q = C*V

Ezzel együtt általában azzal a voltban meghatározott értékkel dolgozunk, hogy egy anyag felületén mekkora az elektrosztatikus potenciál.

Az itt leírtaknál sokkal összetettebb folyamat az anyagok érintkezése, az elektronok átadása és az elválasztás. A triboelektromos töltésgenerálás nagyságát befolyásolja az anyagok érintkezési felülete, az elválasztás sebessége, a relatív páratartalom és az anyagok kémiai összetétele, csakúgy, mint a felület munkafázishoz kapcsolódó funkciója és más tényezők. Hogyha a kialakuló töltés az anyagon marad, elektrosztatikus töltés lesz belőle. Ez a töltés átmozoghat az anyagról, elektrosztatikus kisülést vagy valamilyen ESD eseményt okozva.

A felszabaduló töltés nagyságát szintén befolyásolják még további tényezők, mint a kisülésben érintett áramkör ellenállása, és az érintkező felületek közötti interfész érintkezési ellenállása. Az 1. táblázatban láthatóak általánosan jellemző töltésgeneráló helyzetek és a képződő feszültség Voltban mért értékei. Ezen túl látható a páratartalom hozzájárulása is a töltésfelhalmozódás csökkentéséhez. Szükséges megjegyezni, hogy a sztatikus töltés képződése magas relatív páratartalom esetén is előfordul.

 1. táblázat

Példák töltés képződésére – Jellemző Volt értékek

Töltésképződés oka

 

10-25% relatív páratartalom

 

65-90% relatív páratartalom

 

Átsétálás szőnyegen keresztül

 

35.000 V

 

1.500 V

 

Átsétálás műanyag padlón át

 

12.000 V

 

250 V

 

Dolgozó a munkaállomáson

 

6.000 V

 

100 V

 

Műanyag zacskó, felvéve a munkaállomásról

 

20.000 V

 

1.200 V

 

Szék műanyag szivaccsal

 

18.000 V

 

1.500 V

Más módon is létrejöhet elektromos töltés egy anyagon, mint például indukcióval, ionizációval, vagy másik töltött tárggyal való érintkezésen keresztül. Ugyanakkor a triboelektromos töltődés a leggyakoribb.

Forrás:

Fundamentals of Electrostatic Discharge
Part One—An Introduction to ESD
© 2013, EOS/ESD Association, Inc., Rome, NY

https://www.esda.org/esd-overview/esd-fundamentals/part-1-an-introduction-to-esd/

ESD termékek

ESD termékek teljes skálája megtalálhatóak a termékkínálatunkban, melyekből tökéletesen kialakítható az aktuális ESD szabvány szerinti EPA terület. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

Forrasztástechnika

Számos vezető kézi forrasztástechnikai cég termékkínálata megtalálható cégünknél. Így könnyen megtalálhatja az Ön által használt típusokat vagy válogathat más gyártók termékeiből is. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

Elektronikai kéziszerszámok

Cégünk különböző elektronikai kéziszerszám gyártó termékeit kínálja. Így könnyen megtalálhatja az Önnek szükséges szerszámokat, melyek megfelelnek az elvégzendő mukafeladat igényeinek. Összefoglaló katalógusainkban megtalálja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

ESD szolgáltatások

Cégünk gyakorlati szemléletű kihelyezett ESD oktatásokat végez az Ön telephelyén az Ön igényeinek megfelelően az aktuális EN és ANSI ESD szabványok szerint. Elvégezzük az EPA terület auditálását, felülvizsgálatát és javaslatot teszünk a javító intészkedésekre. ESD laboratóriumunk termék tanúsításokat és laborvizsgálatokat végez.

 

Partnereink