• AJÁNLATKÉRÉS

  Kérje személyre szabható árajánlatunkat, küldje el kérdéseit, észrevételeit és üzeneteit! Kollégáink készséggel segítenek Önnek!

  A *-gal megjelölt sorok kitöltése kötelező!

  Az ajánlatkérés, üzenet elküldése nem minősül megrendelésnek!

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon található ajánlatkérés regisztrációs kérdőív kitöltésével és az ajánlatkérés szolgáltatás bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az Ön által megadott e-mail címre a D és Tsa. Bt. ajánlat készítési szolgáltatást nyújtson.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg hozzájárul, hogy a D és Tsa. Bt. az Ön személyes adatait ajánlat készítési szolgáltatás nyújtása céljából az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon a www.destsa.hu/adatvedelmi-tajekoztato közvetlen linken található Adatvédelmi Tájékoztatót elolvasta, megismerte és az abban foglaltakat elfogadja.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy személyes adatai a valóságnak megfelelnek, azokat önként és megfelelő tájékoztatás után adta meg. Továbbá az előző nyilatkozatai visszavonásig érvényes, hozzájárulását az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően bármikor ingyenesen visszavonhatja.

  *- kötelező kitölteni

Katalógus

Hogyan készüljön fel ESD védelemből?

2016.11.07. 08:21

Kiderült, hogy ESD érzékeny alkatrészek találhatóak a gyártásában. A vevője és az alkatrészek is megkövetelik, hogy ESD védelmi rendszert vezessen be. De merre is induljon? Rengeteg az információ és nagyon szerteágazó is, ami igen túlterhelő tud lenni. Ne essen pánikba! A következőekben lépésről lépésre leírjuk, hogyan lehet felállítani egy megfelelő ESD védelmi tervet.

ESD védelmi rendszerét segítségünkkel is kiépítheti, hiszen cégünk a tervezéstől a kivitelezésen át a későbbi eszközellátásig mindenben a segítségére lehet.

Nézze meg ESD szolgáltatásaink listáját!

A következő néhány egyszerű lépéssel önállóan is nagy lépést tehet az ideális ESD védett terület kialakítása felé!

 1. Határozza meg, hogy pontosan mit is akar megvédeni!

ESD védelem legfontosabb előfeltétele, hogy meghatározza az ESD-re érzékeny alkatrészek körét. Egyes cégek úgy alakították a belső szabályozásukat, hogy minden elektronikai alkatrész ESD érzékeny. Más cégek az ESD védelem szintét az eszközeik és alkatrészeik érzékenysége alapján határozzák meg vagy egyszerűen az egész létesítményük védelmi szintjét a legérzékenyebb alkatrészükhöz igazítják. Egy jó kiindulási pont lehet, hogy minden alkatrész vagy eszköz, ami ESD védett csomagolásban érkezik a gyártásba ESD érzékeny alkatrésznek tekinthető.

 1. Ismerkedjen meg az ESD szabvánnyal!

Az ESD szabvány megvásárolható a Magyar Szabványügyi Testület honlapján keresztül.

 1. Válassza ki a földelési rendszerét!

A potenciál különbségek megszűntetésére három különböző utat választhat:

 • Földelés a védőföldelésen keresztül
  Ebben az esetben az ESD védelem eszközei és a ez ESD területen dolgozók földelése a védőföldelésen keresztül történik
 • Funkcionális földelés használatával
  Ebben az esetben az ESD földelési rendszer egy az épületen kívül a földbeszúrt fém rúdon keresztül történik az ESD védelem eszközei és a ez ESD területen dolgozók földelése. Az ESD földelés és a védőföldelés potenciál különbségének megszűntetése miatt a két földelési rendszer elektromos összekötése kifejezetten ajánlatos!
 • Közös potenciálra hozással
  Amennyiben a közvetlen funkcionális földelés nem áll rendelkezésre az ESD védelem kialakítható az összes ESD védelemben résztvevő eszköz közös pontra kötésével is
 1. Határozza meg a dolgozók földelési módszereit (Személyes földelés)!

A dolgozók földelésére két mód kínálkozik

 • csuklópánton keresztül
 • padlóföldelési rendszeren keresztül lábbelikkel vagy sarok pántokkal

A csuklópántok alkalmazása minden olyan esetben ajánlott, mikor a dolgozó ülve végzi a munkáját. A padlóföldelési rendszer pedig kiválóan alkalmas arra, ha dolgozók munkaközben mozognak, és eközben ESD érzékeny eszközöket alkatrészeket visznek egyik munkaállomásról a másikra.

Bizonyos esetekben mindkét módszer alkalmazása ajánlott lehet.

EPA mukodese

 1. Alakítsa és jelölje ki az ESD védett területet (EPA)!

Az ESD védelmi tervnek meg kell találnia az egyensúlyt a költségek, az eszközök érzékenysége és a gyártott termékek gyártási módja között. Határozza meg, hogy mely területeket és szervezeti egységeket kell az ESD védett terület részének tekinteni. Bizonyos esetekben az ügyfeleket és az alvállalkozókat is alá kell rendelni ennek a rendszernek.
Telepítse a területek bejáratához a megfelelő beléptető/ellenőrző rendszereket, helyezze el a megfelelő táblákat/padló jelöléseket a terület határaira és gondoskodjon az ESD védett területre való belépések ellenőrzéséről.

EPA terulet

 1. A megfelelő ESD védelemi eszközök kiválasztása az ön gyártási folyamatai alapján

Ebben a folyamatban érintettek lehetnek a következő eszközök: munkafelületek, padló, székek, polcok, ionizátorok, mozgatható eszközök (kocsik) és a ruházat.

 1. Határozza meg a csomagolási tervet (anyagok csomagolási és tárolási rendszere)!

Mikor ESD érzékeny eszközöket, alkatrészeket mozgat vagy szállít ESD védett területen kívül, mindenképpen szükséges zárt ESD árnyékoló csomagolás alkalmazása.

 1. Jelölje megfelelően az ESD érzékeny alkatrészeket, eszközöket és csomagolásokat!

Az ESD szabvány alapján jelölésekkel kell biztosítani, hogy az ESD védelmi program mely része vonatkozik az adott eszközre.

ESD

 1. Vezessen be Megfelelőségi Vizsgálati tervet!

Az ESD védelmi program kialakítása és bevezetési csak az első lépés. A következő lépés az ESD program folyamatos vizsgálata, ellenőrzése, elemzése, kiértékelése és javítása

 1. Képzési terv kialakítása

Az ESD védelmi rendszerek legkritikusabb eleme maga az ember. A dolgozók már csupán a mozgásukkal hatalmas károkat tudnak okozni az ESD érzékeny eszközökben, alkatrészekben. Ezért talán a legfontosabb lépés, hogy megfelelő képzésekkel, tudatosítsák a dolgozókban, hogy miért van szükség ESD védelemre, hogy mit tehetnek ők a minél jobb ESD védelmi szint elérése érdekében és miért is jó ez nekik. Ha a dolgozók elfogadják és betartják az ESD védelmi terv rájuk eső részét, cége hatalmas lépést tett az ideális ESD védett terület kialakításában, javíthat a minőségen, a termelékenységen és a megbízhatóságon.

 1. Tegye az ESD védelmet belső minőségirányítási rendszere részéve!

Egy írott ESD védelmi terv szolgáltatja a szabályokat és előírásokat a kialakítandó ESD védelmi programhoz. Ennek egy a felső vezetés által jóváhagyott és ellenőrzött dokumentumnak kell lennie, mely folyamatosan megújul a változó követelményeknek megfelelően. Ennek minimálisan a következőket kellene tartalmaznia:

 • Minősített termékek listája (QPL): egy lista az ESD védelmi tervben meghatározott az EPA területen belül használt ESD védelemi eszközökről
 • Megfelelőségi vizsgálati terv: magába foglalja az ESD védelmi eszközök időszakos ellenőrzését, mérését, a vizsgálati- és mérőeszközök kalibrációját gyártónként és iparági ajánlások alapján
 • Képzési terv: a legjobb ESD védelem is csak annyira jó, mint az abban résztvevő emberek. Ha a dolgozók elfogadják és betartják az ESD védelmi terv rájuk eső részét, cége hatalmas lépést tett az ideális ESD védett terület kialakításában, javíthat a minőségen, a termelékenységen és a megbízhatóságon.

 

Természetesen jelen cikk keretei nem teszik lehetővé, hogy egy mindenható tervet adjunk az ön kezébe, mely segítségével tökéletes ESD védett területet és ESD védelmi tervet tud kialakítani, de tudunk mutatni egy irányt, hogy merre is induljon el az ESD védelem labirintusában. Ezen felül cégünk az ESD védelem összes területén segítségére van. Keressen minket bizalommal!

Amennyiben ESD védelmi rendszere kialakításában segítségre van szüksége keresse kollégáinkat!

KÉRJE AJÁNLATUNKAT

ESD termékek

ESD termékek teljes skálája megtalálhatóak a termékkínálatunkban, melyekből tökéletesen kialakítható az aktuális ESD szabvány szerinti EPA terület. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

Forrasztástechnika

Számos vezető kézi forrasztástechnikai cég termékkínálata megtalálható cégünknél. Így könnyen megtalálhatja az Ön által használt típusokat vagy válogathat más gyártók termékeiből is. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

Elektronikai kéziszerszámok

Cégünk különböző elektronikai kéziszerszám gyártó termékeit kínálja. Így könnyen megtalálhatja az Önnek szükséges szerszámokat, melyek megfelelnek az elvégzendő mukafeladat igényeinek. Összefoglaló katalógusainkban megtalálja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

ESD szolgáltatások

Cégünk gyakorlati szemléletű kihelyezett ESD oktatásokat végez az Ön telephelyén az Ön igényeinek megfelelően az aktuális EN és ANSI ESD szabványok szerint. Elvégezzük az EPA terület auditálását, felülvizsgálatát és javaslatot teszünk a javító intészkedésekre. ESD laboratóriumunk termék tanúsításokat és laborvizsgálatokat végez.

 

Partnereink