• AJÁNLATKÉRÉS

  Kérje személyre szabható árajánlatunkat, küldje el kérdéseit, észrevételeit és üzeneteit! Kollégáink készséggel segítenek Önnek!

  A *-gal megjelölt sorok kitöltése kötelező!

  Az ajánlatkérés, üzenet elküldése nem minősül megrendelésnek!

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon található ajánlatkérés regisztrációs kérdőív kitöltésével és az ajánlatkérés szolgáltatás bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az Ön által megadott e-mail címre a D és Tsa. Bt. ajánlat készítési szolgáltatást nyújtson.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg hozzájárul, hogy a D és Tsa. Bt. az Ön személyes adatait ajánlat készítési szolgáltatás nyújtása céljából az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon a www.destsa.hu/adatvedelmi-tajekoztato közvetlen linken található Adatvédelmi Tájékoztatót elolvasta, megismerte és az abban foglaltakat elfogadja.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy személyes adatai a valóságnak megfelelnek, azokat önként és megfelelő tájékoztatás után adta meg. Továbbá az előző nyilatkozatai visszavonásig érvényes, hozzájárulását az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően bármikor ingyenesen visszavonhatja.

  *- kötelező kitölteni

Katalógus

Mi okozza az elektromos eszközök hibáit? Az ESD események alapvető fajtái

2019.09.06. 15:43

Az ESD okozta károk általában a következő három kategória valamelyikébe esnek: közvetlen elektrosztatikus kisülés az eszközön, elektrosztatikus kisülés az eszközről, vagy elektrosztatikus mező által okozott kisülés.

 

Az, hogy megsérül –e egy ESD érzékeny eszköz (ESDS) egy ESD esemény során, attól függ, hogy az eszköz mennyire tudja szétoszlatni a kisülés energiáját, vagy ellenállni az adott áramerősségnek. Az a szint, ahonnan kezdve az adott eszköz megsérül, jelöli annak ESD érzékenységét, sérülékenységét.

Kisülés az eszközön

Hogyha bármilyen feltöltött vezető anyag (legyen szó akár az emberi testről) kisül egy eszközre, ESD esemény jöhet létre. Az elektrosztatikus sérülés okozója lehet az elektrosztatikus töltés közvetlen átáramlása az emberi testről vagy feltöltött anyagról az ESD érzékeny eszközre (ESDS-re). Hogyha valaki végigsétál a padlón, elektrosztatikus töltés halmozódik fel a testén. Egy ujj egyszerű érintkezése (vagy akár közvetlen közelsége) egy ESDS vagy egy szerelvény érintkezőihez, ami jellemzően más elektromos potenciálon van, megteremtheti a lehetőségét a testről történő kisülésnek, esetleges ESD kárt okozva. A modell, ami ezt az eseményt szimulálja, az ún. „Human Body Model”, „HBM” (Emberi Test Modell). Hasonló kisülés előfordulhat feltöltött vezető tárgyról, például fémszerszámról vagy alkatrészről. A kisülés természete miatt azt a modellt, amely ezt az eseményt írja le „Isolated Conductor Model"-nek nevezik ( Szigetelt Vezető Modell, korábbi megnevezés „Machine Model”,  „MM", Gép Modell).

Kisülés az eszközről

ESD eseménynek minősül a töltés átáramlása egy ESDS-ről egy vezetőképes anyagra is. A sztatikus töltés felhalmozódhat az ESDS-en magán, ahogyan kezelik, érintkezik, majd elválik csomagolóanyagoktól, munkafelületektől, gépek felületétől. Ez gyakran előfordul, amikor egy eszköz egy felületen halad át, vagy csomagoláson belül mozog, rezeg. A "Charged Device Model" (CDM - Feltöltött Eszköz Modell) szimulálja a töltés áramlását az ESDS-ről kiindulva. Teljesen más kapacitások, energiák, másfajta áramlási hullámformák jellemzik, mint azt a helyzetet, amikor a töltés az ESD érzékeny eszközre sül ki, és az eredménye is nagy valószínűséggel más típusú hibákat hoz magával.
Az automatizált összeszerelés irányába haladó trend úgy tűnhet, hogy megoldja a HBM típusú ESD események problémáit. Ugyanakkor kimutatták, hogy előfordulhat, hogy az alkatrészek könnyebben sérülnek meg az automata gépsor általi összeszerelés során. Az eszköz feltöltődhet, például attól, ahogyan az adagolón lecsúszik. Hogyha ezt követően érintkezik a beillesztő fejjel vagy más vezetőképes felülettel, gyors kisülés történik az eszközről a fémtárgyra.

Elektrosztatikus mező által kiváltott kisülések

Az elektrosztatikus töltődési folyamatok egy másik fajtája közvetlenül vagy közvetetten szintén károsíthat eszközöket, a „Field Induction”, azaz  elektrosztatikus mező indukció. Ahogyan már korábban erről szó esett, abban az esetben, hogyha egy tárgy elektrosztatikusan feltöltődik, elektrosztatikus mező is tartozik ehhez a töltéshez. Hogyha ESDS kerül ebbe az elektrosztatikus mezőbe, töltés jöhet létre az eszközön. Hogyha az eszköz földelve van, amikor az elektrosztatikus mezőben tartózkodik, akkor a töltésáramlás az eszközről CDM eseményként történik meg. Hogyha az eszközt eltávolítják az elektrosztatikus mező környezetéből és leföldelik, akkor egy második CDM esemény zajlik le, ahogy a töltés (az első esettel ellentétes polaritással) átáramlik az eszközről.

Forrás:

Fundamentals of Electrostatic Discharge
Part One—An Introduction to ESD
© 2013, EOS/ESD Association, Inc., Rome, NY

https://www.esda.org/esd-overview/esd-fundamentals/part-1-an-introduction-to-esd/

ESD termékek

ESD termékek teljes skálája megtalálhatóak a termékkínálatunkban, melyekből tökéletesen kialakítható az aktuális ESD szabvány szerinti EPA terület. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

Forrasztástechnika

Számos vezető kézi forrasztástechnikai cég termékkínálata megtalálható cégünknél. Így könnyen megtalálhatja az Ön által használt típusokat vagy válogathat más gyártók termékeiből is. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

Elektronikai kéziszerszámok

Cégünk különböző elektronikai kéziszerszám gyártó termékeit kínálja. Így könnyen megtalálhatja az Önnek szükséges szerszámokat, melyek megfelelnek az elvégzendő mukafeladat igényeinek. Összefoglaló katalógusainkban megtalálja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

ESD szolgáltatások

Cégünk gyakorlati szemléletű kihelyezett ESD oktatásokat végez az Ön telephelyén az Ön igényeinek megfelelően az aktuális EN és ANSI ESD szabványok szerint. Elvégezzük az EPA terület auditálását, felülvizsgálatát és javaslatot teszünk a javító intészkedésekre. ESD laboratóriumunk termék tanúsításokat és laborvizsgálatokat végez.

 

Partnereink