• AJÁNLATKÉRÉS

  Kérje személyre szabható árajánlatunkat, küldje el kérdéseit, észrevételeit és üzeneteit! Kollégáink készséggel segítenek Önnek!

  A *-gal megjelölt sorok kitöltése kötelező!

  Az ajánlatkérés, üzenet elküldése nem minősül megrendelésnek!

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon található ajánlatkérés regisztrációs kérdőív kitöltésével és az ajánlatkérés szolgáltatás bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az Ön által megadott e-mail címre a D és Tsa. Bt. ajánlat készítési szolgáltatást nyújtson.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg hozzájárul, hogy a D és Tsa. Bt. az Ön személyes adatait ajánlat készítési szolgáltatás nyújtása céljából az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy a www.destsa.hu weboldalon a www.destsa.hu/adatvedelmi-tajekoztato közvetlen linken található Adatvédelmi Tájékoztatót elolvasta, megismerte és az abban foglaltakat elfogadja.

  Az ajánlatkérés elküldésével (a „Küldés” gomb megnyomásával) egyidejűleg kijelenti, hogy személyes adatai a valóságnak megfelelnek, azokat önként és megfelelő tájékoztatás után adta meg. Továbbá az előző nyilatkozatai visszavonásig érvényes, hozzájárulását az Adatkezelési Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően bármikor ingyenesen visszavonhatja.

  *- kötelező kitölteni

Katalógus

A hatékony megfelelőségi igazolás követelményei

2020.06.17. 11:16

A struktúrától függetlenül a hatékony megfelelőségi igazolást számos tényező befolyásolja.

Először is, egy írott, jól meghatározott ESD védelmi program terv létezése, az EPA területeken használt minden ESD védett eszköz számára meghatározott, elvárt határértékekkel. A teljesítmény mérését nehéz megtenni akkor, hogyha nincs semmi, amihez viszonyítanánk. Valamint gyakran hallhatja az auditor kérdését: „Egyes emberek szerint az EPA területen 500 volt alatti értékeket kellene mérni, viszont mások azt mondják, hogy 100 volt alattiakat. Mi elfogadható, amikor a gyár padlóját auditálom?” Ez a kérdés nyilvánvalóan meghatározott, elvárt határértékek és teszteljárások hiányára utal, amelyek egy formális, ESD védelmi programterven alapulnának – így ezek nélkül az audit kevésbé lesz hatékony.

Másodjára, néhány mérés elvégzése – jellemzően az ellenállás megmérése és töltés vagy mezők jelenlétének kimutatása. Ennélfogva, ahhoz, hogy az EPA terület megfelelőségi igazolását elvégezze, tesztberendezésre lesz szüksége. Elektrosztatikus térerőmérőre, széles mérési tartománnyal rendelkező ellenállásmérőre, földelési kimeneti feszültségmérőre, és megfelelő elektródákra, tartozékokra minimum szüksége lesz.

Harmadjára, minden olyan területet szerepeltessen, ahol ESD védelem szükséges, az elektrosztatikus kisülésekkel szemben érzékeny eszközök (ESDS) védelme érdekében. Jellemzően az áruátvétel, ellenőrzés, tárolóhelyek és raktárak, összeszerelés, tesztelés és ellenőrzés, kutatás és fejlesztés, csomagolás, helyszíni javítás, irodák és laboratóriumok és a tisztaterek be vannak vonva. Az ESD Védelmi Programtervben szereplő minden területet érint a megfelelőségi igazolás. Még azokat a területeket is szükség áttekinteni, amelyek kimaradtak ebből a tervből, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ESDS eszközök nincsenek védelem nélkül kezelve az adott területeken. Ha megtörténik, hogy ilyen területekre (pl. mérnökség, tervezés) jutnak az eszközök, olyan mechanizmusokról kell gondoskodni, amelyek biztosítják, hogy az eszközök nem megfelelő termékként vannak kezelve.

Hasonlóképpen, auditálni szükséges az összes különböző folyamatot, anyagot és eljárást, amit az ESD védelmi program részeként használnak – személyzet, berendezés, csuklópántok, padlók, ruházat, munkafelületek, folyamatos monitorok, ülések, képzés és földelés.

Negyedjére, gyakran és rendszeresen szükséges megfelelőségi igazolási auditokat tartani. A felhasználónak azonban meg kell határoznia a gyakoriságot (és azt, hogy a mintavétel megfelelő). A Megfelelőségi Igazolás ESD TR53 A mellékletében található „Vizsgálati gyakoriság” szerint: „Az ebben a dokumentumban felsorolt időközönkénti tesztelési eljárások célja annak azonosítása, hogy az ESD berendezések és anyagok teljesítményében az idő múlásával adódtak –e jelentős változások. Tesztelési frekvencia határértékek nincsenek felsorolva ebben a dokumentumban, mert minden felhasználónak önmagának kell a saját tesztfrekvencia listáját meghatároznia, az általuk kezelt ESD érzékeny eszközök kritikus tulajdonságai és az ESD védett berendezések, anyagok meghibásodási kockázata alapján. Példák arra, hogyan kell mérlegelni a tesztfrekvenciákat: a napi csuklópánt ellenőrzések elegendőek néhány alkalmazásnál, ugyanakkor más folyamatokban az operátorok fokozott földelési megbízhatósága céljából folyamatos csuklópántmonitorozást is lehet használni. A csomagolási ellenőrzések a csomagolás összetételén és használatán múlhatnak. Egyes csomagolások olyan elektrosztatikus kisülés ellen védett tulajdonságokkal bírhatnak, amik az idővel és a használattal gyorsabban romlanak, míg más csomagolások függhetnek a páratartalomtól és korlátozott lehet a felhasználási idejük. Néhány anyag, mint például az ESD padlóburkolatok esetében, gyakoribb monitorozásra lehet szükség, a tartósság hiánya miatt. Más anyagok, mint az ESD PVC padlóburkolatok, kevesebb ellenőrzést igényelhetnek. A padló karbantartását követően szintén meg kell fontolni a tesztelést.”

A megfelelőségi igazolás auditálásának konkrét gyakorisága az Önök létesítményétől és az ott előforduló ESD problémáktól függ. Az ESD védelmi program első auditját követően, egyes szakértők lehetőség szerint havonta javasolják minden részleg auditálását és esetleg évente legalább hat alkalommal. Hogyha ez nagyon sűrűnek tűnik, akkor ne feledje, hogy ezek a rendszeres ellenőrző auditok mintavételekre alapulnak minden részleg munkaterületéből, nem feltétlen minden munkaállomásra terjednek ki. Hogyha a program működni kezd, az auditok gyakorisága az Ön tapasztalatán fog alapulni. Hogyha az auditok rendszeresen elfogadható szinteket mutatnak a megfelelőség és a teljesítmény tekintetében, akkor csökkentheti a gyakoriságot és a mintavételt. A másik oldalról viszont, hogyha az auditok rendszeresen folyamatos problémákat fednek fel, akkor szándékában áll majd a gyakoriság és a mintavételezés növelése.

Ötödjére, a trendeket mutató diagramokat kell készítenünk és részletes feljegyzéseket kell vezetnünk, riportokat kell összeraknunk. Ezek segítenek biztosítani azt, hogy a meghatározott eljárásokat rendszeresen betartják. Ezek a nyilvántartások alapvető fontosságúak minőségirányítási célokra és korrekciós intézkedésekre nézve, valamint az ISO-9000-nek való megfelelés szempontjából.

Végül, a megfelelőségi igazolási audit elvégzése alapján elengedhetetlen korrekciós intézkedéseket tenni, hogyha hiányosságokat fedezünk fel. Ezek megalapozottságához a trendeket nyomon kell követni és elemezni kell őket. Az intézkedés magukba foglalhatják a munkavállalók ismételt képzését, az elvárt dokumentáció és folyamatok felülvizsgálatát vagy az adott létesítmény módosítását.

Forrás:

Fundamentals of Electrostatic Discharge
Part 4: Training and Auditing
© 2013, EOS/ESD Association, Inc., Rome, NY

https://www.esda.org/esd-overview/esd-fundamentals/part-4-training-and-auditing/

ESD termékek

ESD termékek teljes skálája megtalálhatóak a termékkínálatunkban, melyekből tökéletesen kialakítható az aktuális ESD szabvány szerinti EPA terület. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

Forrasztástechnika

Számos vezető kézi forrasztástechnikai cég termékkínálata megtalálható cégünknél. Így könnyen megtalálhatja az Ön által használt típusokat vagy válogathat más gyártók termékeiből is. Összefoglaló katalógusainkban megtalálhatja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

Elektronikai kéziszerszámok

Cégünk különböző elektronikai kéziszerszám gyártó termékeit kínálja. Így könnyen megtalálhatja az Önnek szükséges szerszámokat, melyek megfelelnek az elvégzendő mukafeladat igényeinek. Összefoglaló katalógusainkban megtalálja az Ön által keresett termékeket, melyeket lapozgatós formában megtekinthet vagy letölthet.

 

ESD szolgáltatások

Cégünk gyakorlati szemléletű kihelyezett ESD oktatásokat végez az Ön telephelyén az Ön igényeinek megfelelően az aktuális EN és ANSI ESD szabványok szerint. Elvégezzük az EPA terület auditálását, felülvizsgálatát és javaslatot teszünk a javító intészkedésekre. ESD laboratóriumunk termék tanúsításokat és laborvizsgálatokat végez.

 

Partnereink